Virtuele routes

De Gôolse geheimen gidsen hebben een mooie wandeling uitgezet langs 7 Gôolse Geheimen. U kunt deze wandeling vanaf nu ,op elk moment van de dag, 365 dagen per jaar lopen omdat ze volledig digitaal ondersteund is. Het idee hiervoor is ontstaan doordat we geen groepen meer mogen begeleiden tijdens de corona pandemie. Daarom zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om mensen coronaproof rond te leiden. Met behulp van de “izi.travel Audioreisgids” app wordt u gedurende deze wandeling begeleidt hoe u moet lopen, maar ook worden de bijzonderheden onderweg toegelicht. Het is een gebruiksvriendelijk app, via de playstore voor android, of app store voor IOS is deze gratis te downloaden. Als u de app opent ziet u meteen welke routes er bij u in de buurt aangeboden worden.

De eerste route die we gemaakt hebben heet: “Gôolse Geheimen van Centrum Goirle naar Breehees en terug”. De hele route is 9 km en duurt ca 2,5 uur.
De route start in principe vanaf het Kloosterplein maar er kan feitelijk op elke willekeurige plek op de route gestart worden. We raden u aan om de route thuis via wifi te downloaden zodat u in het buitengebied geen last heeft van een slechte internetontvangst. Op youtube hebben we twee korte introductiefilmpjes over het gebruik van de izi app geplaatst, die kunt u bekijken via deze linken:

Dit is de eerste van een aantal routes die de Vereniging Recreatie en Toerisme Goirle gratis zal gaan aanbieden aan iedereen die graag wat meer wil weten over de Gôolse Geheimen. De route langs een aantal mooie Rielse plekken is ook al in ontwikkeling.

Route beschrijving Gôolse Geheimen van centrum Goirle naar Breehees en terug

We willen deze wandeling Coronaproof maken, daarvoor gaan we wat van de huidige technische mogelijkheden inzetten zoals de IZI.travel app en de QR code scanners.

Voorbereiding:
1. Download de IZI.Travel Audioreisgids in Google Playstore of in de Appstore
Als de app vraagt om je locatie voorzieningen aan te zetten doe dat dan nu. Als je dat niet wilt kun je verder op de oude manier met papier en kaart

2. Download de wandeling
zoek in de app: Gôolse Geheimen van Centrum Goirle naar Breehees en terug
of scan deze QR Code:

3. Wil je geen IZI app gebruiken of lukt het niet:
a. Volg dan de route op papier m.b.v. de kaart
b. Als je de filmpjes op locatie wilt bekijken heb je mobiel internet nodig.

Route beschrijving:

We starten op het Kloosterplein.U ziet een groot gebouw waar de bibliotheek in gevestigd is. Dat is het fratershuis. We gaan voor het fratershuis rechts de Kloosterstraat in. Bij de eerste kruising gaan we links de Koudepad in en meteen weer naar links om de fraterstuin in te lopen.

Hier bekijkt u de eerste video:

Scan de QR code of tik onderstaande link in om het filmpje van de Fraterstuin (9) te bekijken:

We lopen langs de beelden naar het hek van de fraterstuin en komen uit in de Oude Kerkstraat, sla hier links af. Loop tot het kerkhof, ga rechts en dan meteen weer naar links om langs het kerkhof weer terug te komen op onze startplek.

We lopen vanaf het startpunt (1) naar de HAVEP en steken de Bergstraat over. We lopen door de Watermolenstraat. Bij de Schoorsteen van de HAVEP (2) stoppen we even om het filmpje te bekijken:

Scan de QR code of tik onderstaande link in om het filmpje van het Schoorsteen HAVEP (2) te bekijken:

We gaan verder over het bruggetje en nemen het meest rechtse pad langs de Leij. De Leij buigt meteen rechts af, maar wij volgen het smalle gravelpad rechtdoor. We lopen tot aan het “Biediefke” Het huis aan de linkerkant. Daar gaan we via de asfaltweg richting Breehees, na 400 meter gaan we rechts door het draai poortje het weiland in. Ga bij het einde van het bosje naar links (er staat daar een paal met (62) erop en loop langs de bosrand naar het 2e draaipoortje. Volg het pad tot de harde asfaltweg en ga daar naar links naar camping Breehees. Check de website van Breehees voor de actuele openingstijden.

Je verlaat Breehees aan de andere kant van het terras, ga als je het terras afloopt naar rechts en bij de splitsing weer naar rechts. U loopt nu door het gehucht Breehees. Op het einde van de weg gaat de asfalt weg over in een zandpad. Neem hier het eerste pad links langs de dwarsbalk. Ga na ca 100 meter het eerste kleine bospaadje in en dan ben je bij het Haneven (4).

Scan de QR code of tik onderstaande link in om het filmpje van het Haneven (4) te bekijken:

We lopen een klein stukje door het bos om weer op hetzelfde zandpad uit te komen. Deze volgen we naar rechts, de eerste kruising steken we over. We lopen nu langs het weiland (deze ligt aan je linkerkant). We gaan bij de harde weg weer naar links richting Bankven. Volg het fiets/wandelpad , steek de kruising over en ga na 150 meter links naar het Bankven.

Scan de QR code of tik onderstaande link in om het filmpje van het Bankven (5) te bekijken:

Als we het filmpje bekeken hebben draaien we om en lopen naar de harde weg. Deze steken we over en volgen het zandpad tot de kruising hier gaan linksaf, na 100 meter gaan we rechtdoor en na weer 100 meter gaan we eerst naar rechts en dan meteen naar links. Aan uw rechterhand ziet u de oude bunker liggen die na de oorlog nog dienst gedaan heeft als kleedkamer voor de voetbal club.

Na 300 meter, net voor de bocht, ziet u 2 oude betonpalen staan van ca 1.80 meter hoog. Dit was vroeger de ingang van het oude zwembad. Loop hier een klein stukje het bos in en bekijk de video:

Scan de QR code of tik onderstaande link in om het filmpje van het oude zwembad (6) te bekijken :

Ga terug naar het zandpad en loop richting Goirle op de splitsing gaan we naar rechts en dan meteen naar links maar vergeet niet om hier het filmpje van de trambaan te bekijken.

Scan de QR code of tik onderstaande link in om het filmpje van het Trambaan (7) te bekijken :

We lopen naar de Kerk en gaan voor de kerk langs de Kerkstraat in. Geniet van de mooie fabrikantswoningen die hier nog bewaard zijn gebleven een mooi stukje Goirlese Geschiedenis. Aan het einde ziet u de oude gevel van van Besouw in de steigers staan. Het weinige wat er van deze fabriek overgebleven is.

U gaat hier linksaf, de Groeneweg in richting Molen de Visscher.

Scan de QR code of tik onderstaande link in om het filmpje van Molen de Visscher(8) te bekijken:

U gaat rechtsaf richting de Emmastraat en gaat dan linksaf de Emmastraat in. U kunt even stil staan bij huisnummer 35 waar de joodse familie Dasche in 1942 uit hun huis gehaald is. Let op de gedenktegeltjes op het trottoir.

Op het einde van de Emmastraat gaat u naar links richting het gemeentehuis. Aan uw rechterkant ziet u de Hemelwenk van Niko de Wit. Bij Boekhandel Buitelaar gaat u naar links over de Hovel daarna gaat u rechts door de winkelstraat. U heeft hier diverse plaatsen om even te genieten van iets lekkers.

U bent weer terug op uw start locatie.

Hopelijk hebben jullie er van genoten. Deze route is u aangeboden door de Vereniging Recreatie en Toerisme Goirle en gerealiseerd door Niek Schenning, Gôolse Geheimen Gidsen