Project Description

Brouwerij Nicolaas

Adresgegevens:
Brouwerij Nicolaas
Gorps Baantje 1
5051PX Goirle

WAT IS HET VERHAAL VAN DE BROUWERIJ?
Brouwerij Nicolaas is een micro brouwerij gevestigd in de gemeente Goirle. 11 vrienden hebben samen het initiatief genomen om een micro brouwerij te starten, waarbij we nadrukkelijk de connectie willen leggen met de Goirlese historie en een regionaal karakter willen uitdragen. Wij zijn geboren en getogen Goirlenaren. Allemaal hebben we een passie voor bier (op welke manier dan ook) en op basis van die passie wilden we onze eigen micro brouwerij starten. Een van de 11, Dirk Brands, is reeds jarenlang een hobby brouwer voor eigen gebruik. Hij zit momenteel in de afrondende fase van een opleiding tot meesterbrouwer in het Belgische Hasselt. Voor de vriendengroep het ideale moment om in stappen en de stap te maken van hobby brouwen op individueel niveau, naar een micro brouwerij die wordt opgezet met gemeenschappelijke inzet en taakverdeling.

De naam van de Brouwerij refereert rechtstreeks aan de historie van Goirle. Vanuit het gemeente archief hebben we achterhaald dat er in Goirle in 1764 een brouwerij is opgericht door Nicolaas Huijbert van Broekhoven in de oude Kerkstraat. Zijn bieren waren zeer geliefd in de lokale horecazaken in die tijd (staminekes) . Na verloop van tijd werd de brouwerij een regionaal begrip vanwege zijn overheerlijke speciaal bieren. Overigens had Goirle in die tijd meerdere kleine brouwerijen binnen de gemeentegrenzen. Nu ongeveer 250 jaar later hebben de vrienden nieuw leven in de brouwerij geblazen. Een eerbetoon aan de rijke brouwtraditie van Goirle. Wij vinden het de hoogste tijd dat Goirle als brouwdorp weer op de kaart wordt gezet. Het bier wordt trots ambachtelijk in vriendschap gebrouwen. En dat proeft eenieder die het drinkt. Het assortiment bestaat momenteel uit een blond bier (blije bakkes), een session (droeftoeter), en een bokbier (blijk bok).

BROUWHUIS
Op de locatie van de Roovertsche Leij hebben wij ons brouwhuis. In dit brouwhuis produceren we ons overheerlijke bier, organiseren we rondleidingen en houden we proeverijen. VRIENEN DAN NICOLAAS