Schijnvliegveld De Kiek
(1940-1944)

Meteen na de Duitse inval in ons land in mei 1940, namen de Duitsers vliegveld Gilze-Rijen in en breidden dat uit. Ook werd op 7 km van Gilze-Rijen een schijnvliegveld ingericht bij De Kiek, een heideveld tussen Alphen Riel. Zij noemden het Scheinflugplatz Kamerun, naar de Duitse kolonie, of in codetaal SF 37. Drie nepstartbanen werden afgestoken in de hei, er kwam een bunker, nephangars en nepvliegtuigjes (zie foto).

Helaas leidde het ook tot “verkeerde” bombardementen van de geallieerden, zoals op 20 oktober 1943 op het Riels gehucht Brakel, dat leidde tot drie doden en drie ernstig gewonde burgers. Tot eind 1944 bleef het schijnvliegveld De Kiek “in functie”.

Tot voor kort was er alleen de bunker nog te zien. Maar de “vrienden van de Kiek” onder leiding van Joep Horevoorts hebben de handen ineen geslagen en met heel veel steun van vele mensen en organisaties hebben zij het project Herbeleving Schijnvliegveld de Kiek bijna voltooid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend is een zin die we allemaal omarmen, met dit project willen we bereiken dat mensen hierover blijven nadenken.

De officiële opening gaat plaatsvinden op 26 oktober 2019 zie onderstaand bericht:

De Messerschmitt BF109 is klaar! Het vliegtuig staat nu even gestationeerd op vliegbasis Gilze Rijen. Op 26 oktober gaat deze replica van 10 bij 10 meter naar zijn definitieve plek in de natuur op schijnvliegveld ‘de Kiek’.
Dat wordt een hele happening…

We gaan vliegen!

Er is een directe link met vlliegbasis Gilze Rijen en dit schijnvliegveld. Het moest in W.O.II immers de Engelse bommenwerpers afleiden van het toen Duitse vliegveld, dat 11 km verderop lag. Nu zijn er op dit vliegveld helicopters gestationeerd, waaronder de machtige Chinook.

Onze Koninklijke Luchtmacht vindt het een mooie uitdaging om de Messerschmitt met zo’n Chinook op zijn plek te vliegen. Hoe bijzonder is dat!

75 jaar bevrijd

Op 26 oktober is Noord Brabant 75 jaar bevrijd! Dat vieren we in de onze hele provincie met tal van evenementen. Eén van de festiviteiten is de officiële opening van schijnvliegveld ‘de Kiek’ met als hoogtepunt het invliegen van de Messerschmitt.

Samen 75 jaar vrijheid vieren, samen feesten!

Wij willen deze happening natuurlijk graag samen met jou vieren!
De locatie is het hele weekend geopend. Je kunt in het vliegtuig zitten, de bunker, die in 1941 is gebouwd, is gerestaureerd en open voor publiek. Er is een kleine tentoonstelling van de op deze plek gevonden granaten en helmen. En natuurlijk is er een hapje, een drankje en muziek. Kortom: een mooi weekend waarin wij samen gedenken dat we al 75 jaar in vrijheid leven!

Op 26 oktober om 13:15 uur landt de Messerschmitt. Ben jij er ook bij?
Het vliegtuig ‘landt’ op 26 oktober om 13.15 uur bij ‘de Kiek’. De locatie ligt in Riel.
Je kunt via google maps “schijnvliegveld de kiek” intypen voor de routebeschrijving.
Wij verwachten meer dan 1000 mensen. Er is volop parkeergelegenheid, eten en drinken, maar wij raden iedereen aan toch op tijd te komen. De landing is namelijk strak gepland!

Namens het organisatiecomité ‘Vrienden van de Kiek’, de Koninklijke Luchtmacht en de gemeenten Alphen-Chaam en Goirle heten wij jou van harte welkom.

Tot ziens op 26 oktober!

Terug naar alle geheimen