Schijnvliegveld De Kiek
(1940-1944)

Meteen na de Duitse inval in ons land in mei 1940, namen de Duitsers vliegveld Gilze-Rijen in en breidden dat uit. Ook werd op 7 km van Gilze-Rijen een schijnvliegveld ingericht bij De Kiek, een heideveld tussen Alphen Riel. Zij noemden het Scheinflugplatz Kamerun, naar de Duitse kolonie, of in codetaal SF 37. Drie nepstartbanen werden afgestoken in de hei, er kwam een bunker, nephangars en nepvliegtuigjes (zie foto).

Helaas leidde het ook tot “verkeerde” bombardementen van de geallieerden, zoals op 20 oktober 1943 op het Riels gehucht Brakel, dat leidde tot drie doden en drie ernstig gewonde burgers. Tot eind 1944 bleef het schijnvliegveld De Kiek “in functie”.

Herbeleving Schijnvliegveld de Kiek
In het bos waar de bunker staat zijn wandelpaden en een aansluiting vanuit het fietspad gerealiseerd. Met behulp van informatiepanelen laten we de situatie uit de tweede wereldoorlog zien. Precies 75 jaar na de bevrijding van Goirle en Riel is er een heus schijnvliegtuig hierheen gevlogen. Dit kunstwerk is een bezoek meer dan waard. Het is een plek geworden die uitnodigt om na te denken en te mijmeren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Komt u vooral deze bijzondere plek eens bezoeken.

We gaan vliegen!

Er is een directe link met vlliegbasis Gilze Rijen en dit schijnvliegveld. Het moest in W.O.II immers de Engelse bommenwerpers afleiden van het toen Duitse vliegveld, dat 11 km verderop lag. Nu zijn er op dit vliegveld helicopters gestationeerd, waaronder de machtige Chinook.

Onze Koninklijke Luchtmacht vindt het een mooie uitdaging om de Messerschmitt met zo’n Chinook op zijn plek te vliegen. Hoe bijzonder is dat!

Terug naar alle geheimen