Fusilladeplaats

Dit is een bijzondere plek, iets om bij stil te staan! Hier zijn in de tweede wereldoorlog 5 gijzelaars doodgeschoten door de Duitse bezetters.
Het was een terechtstelling als vergelding van een aanslag door het Rotterdamse verzet.

5 onschuldige mensen werden hier op 15 augustus 1942 vermoord om ervoor te zorgen dat de mensen het verzet niet zouden steunen. Boswachter van Heerebeek heeft indertijd de fusillade ontdekt en is samen met de heer van Puijenbroek nog op onderzoek uit geweest toen de Duitsers weg waren. Pas na de oorlog is het graf opgegraven en heeft men de lijken geborgen. De palen waar de gijzelaars aan vastgebonden hebben gezeten waren ook in het graf gegooid. Deze palen zijn nog te bezichtigen in het museum van ‘t Heem aan de nieuwe Rielseweg.

De vijf gijzelaars waren: Mr Robert Baelde(35 jaar), Willem Ruys (47 jaar), Otto Ernst Gelder (49 jaar), Christoffel Bennekers (48 jaar) en Alexander, baron Schimmelpenninck van der Oije (29 jaar).

De twee mannen van adel, Schimmelpenninck van der Oye en Graaf van Limburg Stirum zijn ook daadwerkelijk begraven op de fusilladeplaats op Gorp & Roovert; de andere drie niet, die zijn overgedragen aan hun familie en in hun woonplaats ter aarde besteld….

In augustus 1945 stond deze afbeelding in het Nieuwsblad van het Zuiden om de grootse kranslegging die een dag later zou plaatsvinden aan te kondigen.

Terug naar alle geheimen