Wandelroutes

//Wandelroutes
Wandelroutes 2018-03-15T08:47:16+00:00

Project Description

Wandelroutes

De gemeente Goirle kent een fijnmazig netwerk van wandel- en fietsroutes. Er zijn diverse routes beschikbaar bij de VVV of andere afhaalpunten. Uiteraard kunnen aan de hand van het knooppuntensysteem en de “Gôolse Geheimen landkaart” zelf korte of langere routes samengesteld worden. Daarnaast zijn er in samenwerking met Loopgroep Goirle diverse wandelroutes voor u uitgezet. Klik op onderstaande groene buttons om een .gpx bestand van uw route naar keuze te downloaden.

Wandelroute 5
Download .GPX bestand
Om het .GPX-bestand te bekijken op uw iPhone, downloadt u de GPX-viewer app: Download de app >>

Download .PDF bestand

Wandeling V Paradijselijke wandeling door de bossen van Gorp en Roovert, Start Roovertsche Leij 10 km…

We komen langs
1. Roovertsche Leij
2. Klimbos
3. De fussiladeplaats
4. De Rovertsche Leij
5. De oude brug over de Leij
6. De leenhof
7. ’t Kasteeltje
8. De waranda
9. De Nieuwe Hoef

Roovertsche leij
Mijn 5e wandeling langs Goolse geheimen start vanaf de parkeerplaats van de Roovertsche Leij. Deze natuurpoort is een prachtige plek om wandelingen en fietstochten te starten. Je kunt meteen starten met een kop koffie bij Rob en Maud Mutsaers of pas aan het einde van de wandeling hier genieten van al het lekkers wat ze de gasten voorschotelen.

Klim en Avonturenbos
We steken de brede zandpad over en lopen het bos in, aan je linkerhand zie je het 2e geheim, het Klim- en Avonturen bos van Martijn van Gool. Voor een ieder die het aandurft om hoog door de bomen te klimmen een echte aanrader. Het is een volledig veilig parcours met professionele begeleiding en zelfs geschikt voor rolstoelen.

Op het einde links en dan de eerste zandpad rechts door een prachtige laan met grote oude bomen. Op het einde van dit pad gaan we naar links, aan onze rechterkant lopen we langs een weiland, op het einde van het weiland komt u op een kruising waar we rechtsaf gaan, eerste zandpad links leidt ons naar de fusillade plaats.

Fusillade plaats
Dit is een bijzondere plek, iets om bij stil te staan! Hier zijn in de tweede wereldoorlog 5 gijzelaars doodgeschoten door de Duitse bezetters. Het was een terechtstelling als vergelding van een aanslag door het Rotterdamse verzet. 5 onschuldige mensen werden hier op 15 augustus 1942 vermoord om ervoor te zorgen dat de mensen het verzet niet zouden steunen. Boswachter van Heerebeek heeft indertijd de fusillade ontdekt en is samen met de heer van Puijenbroek nog op onderzoek uit geweest toen de Duitsers weg waren. Pas na de oorlog is het graf opgegraven en heeft men de lijken geborgen. De palen waar de gijzelaars aan vastgebonden hebben gezeten waren ook in het graf gegooid. Deze palen zijn nog te bezichtigen in het museum van ‘t Heem aan de nieuwe Rielseweg.

De vijf gijzelaars waren: Mr Robert Baelde(35 jaar), Willem Ruys (47 jaar), Otto Ernst Gelder (49 jaar), Christoffel Bennekers (48 jaar) en Alexander, baron Schimmelpenninck van der Oije (29 jaar). In augustus 1945 stond deze afbeelding in het Nieuwsblad van het Zuiden om de grootse kranslegging die een dag later zou plaatsvinden aan te kondigen. We lopen verder en gaan bij de splitsing linksaf en bij de kruising naar rechts.

Paradijsbrug
Over het bruggetje gaan we naar links om het wandelpad langs de Rovertsche Leij te volgen. Dit prachtig meanderend riviertje ontspringt in België en komt even verderop bij Breehees samen met de Nieuwe Leij. Het riviertje verkeerd nog in een soort oerstaat. Nog door geen mensenhand aangetast. Op het einde van het pad komt u op het nieuwe fietspad en ziet u aan uw linkerhand het oude bruggetje, ook wel de paradijsbrug genoemd.

Jan van Gorp
We volgen de weg naar rechts en houden bij de splitsing links aan en zien aan onze linkerhand het Leenhof waar de familie van Gorp gewoond heeft. Een bijzondere van Gorp was Ioannes Goropius Becanus (Jan van Gorp, 1519-1573) Hij was als humanist, taalgeleerde, wijsgeer en lijfarts van de koninginnen Eleonora van Frankrijk en Maria van Hongarije. Hij beweerde dat de Nederduitse taal de oudste taal ter wereld was en dat Adam en Eva derhalve in het aards paradijs Antwerps hadden gesproken. Hij werkte daaraan in het torentje van deze boerderij. Een gevelsteen verwijst naar deze geleerde Ioannes Goropius Becanus.

Vandaar ook dat de brug over de Rovertsche Leij het Paradijske genoemd wordt, en dat in de Nieuwe Hoef waar we straks langskomen een uithangbord van het voormalige grenscafé ’t Paradijske – met Adam en Eva – ten toon gesteld wordt.

Het kasteeltje
Aan uw linkerkant ziet u een schitterend kasteeltje, gebouwd als jachthuis in 1873 door Eugène de Zerezo, de Tejada een zoon van een adelijke spaanse familie. Door de aankoop van de boerderijen op Roovert en de omliggende heide ontstond het huidige landgoed. Het Kasteeltje is nu eigendom van de Goirlese textielfabrikanten-familie Van Puyenbroek,

Waranda
Tegenover het kasteeltje lopen we de Waranda of Starrebosch in. Dit bos is door Cornelis Bles in 1770 aangelegd in de vorm van een park met een ruit rond de ronde vijver, met daarop een eilandje met bomen.

We lopen terug naar de leenhof van Jan van Gorp en nemen het wandelpad links naast de hoeve en wandelen wederom langs de Rovertsche leij. Na een paar kilometer komen we het bos uit en zien we de weilanden om het gehucht Breehees. We nemen de zandpad naar links en gaan de brug over. Daarna de eerste pad links het bos in. We houden links aan om na een paar kilometer bij de Nieuwe hoef aan te komen.

Nieuwe Hoef
Er staan tal van prachtige boerderijen op het landgoed ‘Gorp en Roovert’ maar nauwelijks zó een als “de Nieuwe Hoef’. Een tiendhoeve anno 1641, hier werd vroeger de ‘tienden’ geïnd van de omliggende landerijen. Vroeger was iedere tiende schoof van de opbrengst van het land voor de landeigenaar. Deze seizoen opbrengsten – oogsten – werden opgeslagen in de Nieuwe Hoef’. Deze hoeve van het langgevel-type met het bakhuis opzij, werd steeds intact gehouden en ze getuigt nog altijd van trots en zelfs van enige majesteit. De keuken en ‘goeikamer’ zijn behouden gebleven, compleet met originele kasten, bedstee, fornuis en wandversieringen en natuurlijk het uithangbord van de verbeelding van Adam en Eva in het Gorpse Paradijs. Ze zijn op zaterdag en zondag geopend voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Vanaf 11.00 uur tot 18.00 uur.

Paradeske
Aan het einde van de laan ziet u links het huisje dat werd gebouwd voor de boswachter en helemaal op het einde waar we weer links het fietspad op gaan terug naar het stratpunt heeft de Boerderij -herberg ‘het Paradijske’ gestaan. Het café werd in 1912 door blikseminslag volledig verwoest.

Veel wandelplezier
Niek Schenning
Voorzitter vereniging Recreatie en Toerisme

Wandelroute 4
Download .GPX bestand
Om het .GPX-bestand te bekijken op uw iPhone, downloadt u de GPX-viewer app: Download de app >>

Download .PDF bestand

Wandeling IV Centrum Goirle Start parkeergarage de Hovel 4,5 km…

We komen langs
1. VVV kantoor Blz Buitelaar
2. Mariabeeldje
3. Oranjeplein
4. Het kelderke met escaperoom
5. Cafe t Huukske
6. T Gemeentehuis
7. Groeneweg
8. Molen de Vischer
9. Het eiland
10. Van Besouw
11. De kerkstraat
12. De ketsheuvel
13. De brandweer
14. Kerk St Jan
15. De 5 bogen
16. De Ley
17. Watermolenstraatje
18. Huize Anna
19. Cafetaria t Bergske
20. Kerkhof
21. Blauw
22. Chinees restaurant
23. Heilig Hart beeld
24. Huize Stella
25. Kloosterplein met Mozes, Flanders, de eetkamer, Casa di Renza en biljartcentrum Goirle
26. CC Jan van Besouw
27. Fraterstuin
28. B&B Bem Vindos
29. Koudepad
30. Klein duimpje
31. Boerderij van van Vermeer
32. Boerderij van van Roessel
33. Ome neeff
34. Bistro 52
35. T Heem
36. Molen de Wilde
37. Molenpark
38. Maria Boodschap kerk
39. Tilburgseweg
40. Broeder Liplap
41. Den Brands
42. Bojangles
43. Cafetaria Ad Tra
44. Hovel
45. Lunchroom de Hovel
46. Brownies en Downies
47. Mariakapelletje

Mijn vierde wandeling langs Goolse geheimen gaat deze keer door t centrum van Goirle. We starten op het Oranjeplein waar de auto gratis geparkeerd kan worden in de parkeergarage. Op de hoek tegenover het Mariakapelletje is ons VVV kantoor bij Boekhandel Buitelaar.

Het Oranjeplein
Het Oranjeplein was vroeger een groot plein met een muziekkiosk erop. Tegenwoordig is daar niet veel meer van te zien maar het herbergt wel een leuke bar waar ik vroeger al kwam: t Kelderke, daar kun je sinds kort ook een echte escaperoom ervaring doen. In de hoek hebben we heel toepasselijk bar t Huukske. We lopen langs het gemeentehuis waar binnen vaak interessante exposities zijn. Door de Groeneweg komen we bij de oudste van de twee molens die we in Goirle nog kennen. De Stichting Akkermolens Goirle is vanaf 1997 de beheerder van deze beltkorenmolens. 13 mei is het landelijke molendag en zijn de molens te bezichtigen. Ook als de vlag uithangt bent u van harte welkom
Molen de Visscher anno 1876.

De familie de Visscher heeft vele jaren in Goirle molens in haar bezit gehad, zo ook de standerdmolen op Abcoven waarvan de eiken balken zijn gebruikt voor de nieuwe molen. Tot de verkoop van de molen in 1963 aan de gemeente Goirle is steeds een de Visscher molenaar geweest.

De Kerkstraat
We lopen verder langs café t eiland waar je heerlijke spareribs kunt eten zonder te reserveren. Tegenover het café staat het fabriek van van Besouw. Een textielfabriek dat reeds in 1885 geopend werd op de huidige locatie. De familie van Besouw handelde voor 1840 al in kaatsballen die door Goirlenaren thuis vervaardigt werden (in elkaar gefrut). Daarom heten wij tijdens carnaval dan ook “ballefrutters”. Het witte huis een stukje verderop in de kerkstraat herinnert ook aan deze werkzaamheden: “De Ketsheuvel”

We lopen verder door de kerkstraat en genieten van de vele oude huizen van groot tot klein. We passeren de brandweerkazerne en kijken uit op de enige nog in gebruik zijnde kerk: de Sint Jan.

Kerk St Jan
Rond 1100 stond op deze plaats reeds een eenvoudig bedehuis. In de 15de eeuw werd er een grotere kerk gebouwd waarvan de huidige toren het restant is. De kerk kwam in 1639 in handen van de protestanten. Pas in 1809 kregen de katholieken hun godshuis weer terug. Tot die tijd is gebruik gemaakt van een schuurkerk.

In 1896 bouwde architect Joseph Cuypers het huidige neogotische gebouw. In de inventaris: houten kruisbeeld uit de 15e eeuw, twee biechtstoelen en twee houten beelden in Waterstaatsstijl; 18e of vroeg 19e eeuws schilderij; Onthoofding van Johannes de Doper; neo-gotische preekstoel . Grafzerk uit 1635 voor Pastoor Peeter van Dun.

De vijf bogen
Tegenover de kerk staat het oude gemeentehuis, bekend als de 5 bogen. In het portaal is een afbeelding van de onthoofde johannes de doper te zien. De patroonheilige van ons dorp die sinds 1816 op het gemeentewapen staat afgebeeld.

De ley en de tramdijk
We gaan links langs de kerk en steken het bruggetje over recht vooruit kijkt u de oude tramdijk in die vroeger Tilburg met Esbeek verbond. We gaan echter rechtsaf en lopen een stukje langs de ley, gewoon omdat het zo mooi is en omdat ik hier regelmatig een ijsvogeltje zie.

Bij het tweede bruggetje gaan we linksaf het watermolenstraatje in, herkenbaar aan de kinderkopjes. Vroeger stond hier een watermolen, vandaar de naam. Links zien we de oude karakteristieke schoorsteen van de HAVEP oftewel de Puij. In 2012 is de andere schoorsteen gesloopt.

We lopen op het einde van de weg een stukje naar rechts en u komt langs “huize Anna” het woonhuis van van Puijenbroek, zo zag het er in 1910 uit.

We steken over en lopen langs cafetaria ’t Bergske langs het beeld van de wever naar het kerkhof waar nog een aantal oorlogsgraven zijn. Bij het kerkhof gaan we naar rechts. Op de hoek vinden we aan de ene kant restaurant Blauw en aan de ander kant chinees restaurant Lei Ping. Voor Blauw staat ons prachtige heilig hart beeld uit 1924 wat uitkijkt op de kerk.

Linksaf de kloosterstraat in komen we langs huize Stella, Deze villa is gebouwd in 1902, in de vormentaal verwant aan de Jugendstil, voor de familie P. van de Lisdonk-van Hirtum.

En paar meter verder komen we op het Kloosterplein waar we Mozes, Flanders, Casa di Renzo en de eetkamer vinden, de laatste drie in prachtige historische panden die een bezoekje meer dan waard zijn.

een lekker ijsje loopt u naar Fratella en als u een potje wilt biljarten kunt u daarnaast bij Biljartcentrum Goirle terecht.

We kopen langs het Jan van Besouwhuis waar tegenwoordig de bibliotheek en het Cultureel Centrum zijn
gehuisvest. De kapel van het voormalige Fraterhuis is bewaard gebleven en kunt u vrij bezoeken. Het voormalig klooster, kweek- en kostschool “St. Franciscus van Sales” van de Fraters van Tilburg is gebouwd in 1889.

Via de thomas van Diessenstraat lopen we om het Jan van Besouwhuis heen en komen we in de oude fraterstuin, vroeger stond hier een hoge stenen muur om. Tegenwoordig alleen nog een symbolisch hekwerk. In de tuin staat een kast met boeken die u kunt lenen als u in de tuin in alle rust wilt gaan lezen. U kunt hier ook overnachten bij B&B Bem Vindos.

We lopen de tuin uit en komen in de koudepad waar we links gaan. Aan uw linkerhand passeert u een van de kleinste huisjes van Goirle met heel toepasselijk “Klein Duimpje” er op geschilderd.Het huisje is in 1885 gebouwd

In 1937 ( nog maar 80 jaar geleden!!) zag de topografische kaart van Goirle er zo uit, in het blauw de route die ik beschreven heb, de molens en de kerk stonden er al (geel gemarkeerd) .

Op het einde van de Koude pad naar rechts en bij de Dorpstraat naar links. Daar passeren we twee monumentale boerderijen van Vermeer en van Roessel waar heerlijke streekproducten verkocht worden. Ertegenover ligt Ome Neeff. Als u van dansen houd kunt u hier elke zondagmiddag terecht of op speciale salsa en bachata avonden. Indien u dansles wilt dan bent u hier aan het juiste adres. Het adres ernaast herbergt Bistro 52 waar Erik elke dag weer de lekkerste gerechten voor u klaarmaakt.

We lopen de nieuwe Rielseweg in en komen bij een prachtige oude boerderij en smiske waar de heemkundekring ervoor zorgt dat alles wat met de historie van Goirle en omstreken te maken heeft keurig bewaard blijft. Het smiske heeft sinds kort weer een schitterde nieuwe rietenkap! U kunt dit museum gratis bezoeken van april tot en met oktober: iedere 1e en 3e zondag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur.

Een klein stukje verder passeren we de dieren van het molenpark waar op dit moment de brug over de dieren in ere wordt hersteld. In het molenpark staat natuurlijk onze tweede molen: de Wilde

In gebruik genomen op 21 november 1898. De bouwer van de molen was Leonard Kouwenberg geboren in Riel in 1870.

1914 Mobilisatie. Bij het gezin Kouwenberg zijn Nederlandse militairen ingekwartierd.

In 1936 verkocht Kouwenberg de molen aan Paul (pauwke) van Rijswijk. Hij werd meteen getroffen door een geweldige tegenslag want na enkele maanden brandde de molen op oudjaar 1936/1937 geheel af.

1936: op oudejaarsavond brandt de molen door onbekende oorzaak af. De brandweer kan weinig uitrichten tegen een felle brand in een hoog gebouw. Omdat de romp van de molen door de brand zwart geblakerd was, werd de buitenkant wit geschilderd.

In maart 1945 reed mulder van Rijswijk op een landmijn en verongelukte dodelijk. De weduwe Anna van Rijswijk, hertrouwde met de muldersknecht Jo de Wilde die de derde en laatste beroepsmolenaar op de molen zou worden. De molen werd in 1976 verkocht aan de gemeente Goirle, en in beheer gegeven aan de heemkundige vereniging. In 1997 is de molen aan de Stichting Akkermolens Goirle in erfpacht overgedragen.
Naast de molen kun je tegenwoordig heerlijk genieten op het terras van D’n omgang. Het is een mooie ontmoetingsplek in en rondom de molen. U kunt er genieten van een heerlijk aangekleed kopje koffie of thee met een verrukkelijke eigen gemaakte appeltaart.

We lopen achter molen door het molenpark naar de burgemeester Philipsenstraat waar we rechts af gaan tot de kerk Maria Boodschap. Deze kerk stamt uit 1940 en staat momenteel helemaal in de steigers omdat er appartementen in gerealiseerd worden.

Bij de kerk gaan we weer rechtasf de Tilburgseweg op om te genieten van de mooie oude grote huizen. We passeren Broeder Liplap, nu voor feesten en partijen vroeger de bioscoop van Goirle. Daarnaast kunt u een drankje nutigen bij cafe den Brands, mijn stamcafe toen ik nog jong was….. Tegenover dit cafe ligt Bojangles waar je ook lekker kunt chillen, eten, biljarten, poolen of darten.

Cafetaria Ad Tra maakt heel veel snacks zelf en dat kun je proeven. Een echte aanrader zou ik zeggen. Loop de tilburgseweg af en bekijk de leuke winkeltjes, u komt vanzelf weer langs de Hovel waar u nog kunt genieten van een drankje of een hapje op de diverse terrasjes. Hier eindigt dan ook de route waar u begonnen bent.

Veel wandelplezier,
Niek Schenning

Wandelroute 3
Download .GPX bestand
Om het .GPX-bestand te bekijken op uw iPhone, downloadt u de GPX-viewer app: Download de app >>

Download .PDF bestand

Wandeling III rondje Riel Start Centrum Riel tegenover cafe Kerkzicht  7,7 km…

We komen langs:

 1. Centrum plein met beeld dikke dame
 2. Cafe kerkzicht
 3. De kerk
 4. De Pastorie
 5. Het Heilig Hart beeld
 6. Cafe den Overkaant
 7. De ley
 8. T Bels Lijntje
 9. De waterzuivering
 10. De molen
 11. Camping boerderij t zandeind
 12. Kruisbeeld zandeind
 13. B&B Zandeind
 14. Manege t zandeind
 15. Bels Lijntje
 16. Riels Laag
 17. Joske de Boer
 18. Notenboom

7 bekende en 10 minder bekende Goolse Geheimen

Mijn derde wandeling langs Goolse geheimen. De lente is begonnen dus tijd voor een rondje Riel. We starten bij het plein in het centrum van Riel. Tegenover cafe Kerkzicht. Riel is een typisch Brabants esdorp. De dorpen zijn hier langgerekt. Deze dorpen breidden zich uit naarmate de beschikbare bouwgrond rondom de akkers vol raakt. Dit patroon is in Riel goed bewaard gebleven.

Cafe Kerkzicht
Dat is meteen ons eerste geheim, de naam is logisch want je kunt niet langs de kerk kijken. Het cafe is van binnen een gezellig knus café met een biljart. Buiten heeft er onlangs een flinke verandering plaatsgevonden. Aan de achterkant is een erg leuk en rustig terras gebouwd met een heus podium voor een optreden van een artiest. De lounge plek is ook erg knus en gezellig. Een aanrader om er eens een keer iets te gaan drinken.

De kerk

 • De R.K. St. Antonius Abt-kerk is een georiënteerde kruiskerk met westelijke ingangstoren, gebouwd in neo-gotische stijl naar een ontwerp van P.J. van Genk uit 1895. Omstreeks 1925 is de kerk in aangepaste stijl uitgebreid. De kerk is geklasseerd als rijksmonument.
 • De kerktoren van Riel kunnen we bijna tijdens onze hele wandeling zien.
 • Naast de kerk bevindt zich de pastorie met koetshuis uit 1873 terwijl in 1920 ook een Heilig-Hartbeeld werd geplaatst.

Den Overkant
Schuin tegenover het heilig hartbeeld ligt cafe restaurant den Overkant. De naam komt nog van de  periode dat deze uitspanning aan de turnhoutsebaan gevestigd was, tegenover Camping boerderij Breehees waar ze nauw mee verbonden zijn. Ook hier is het heerlijk vertoeven met een leuk terras aan de voor- en achterzijde. Zeker een bezoekje waard.

We gaan rechtsaf richting Goirle en gaan net voor het bruggetje over de leye naar Links

Daar lopen we langs de rand van Riel met een prachtig uitzicht over de leye en de weilanden.

We steken de weg van Goirle naar Riel over, op de vluchtheuvel ligt weer een grote Rielse Kaai.

We lopen weer verder langs de Leye en hier kun je ook weer genieten van al het natuurschoon langs de leye. Na ca 500 meter kijk je uit op een wal, het lijkt een soort dijk maar het is het Bels lijntje

Bels Lijntje
Het Bels Lijntje oftewel de Baol Boemel is de naam voor het Nederlandse deel van Spoorlijn 29 tussen Tilburg en Turnhout.

Tot 1865 werd het hele gebied tussen Turnhout en Baarle-Nassau beheerst door uitgestrekte heidevelden. In dat jaar werd gestart met de aanleg van de spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg en werd het station Weelde-Merksplas (ten zuiden van de Steenweg op Zondereigen) gebouwd. De spoorlijn werd aangelegd en uitgebaat door de “Grand Central Belge”, waardoor de spoorlijn in de (Noord-Brabantse) volksmond “Bels lijntje” werd genoemd. De opening van het Bels lijntje was in 1867, dit jaar dus 150 jaar geleden.

Van 1974 tot 1982 reed de Stichting Stoomtrein Tilburg-Turnhout (SSTT) met toeristische stoomtreinritten van Tilburg tot de grens en terug.

In 1986 werden de rails en biels vanaf Turnhout tot aan de grens verwijderd.

In 1989 werd over de bedding een fietspad aangelegd van Tilburg (Oude Warande) naar Turnhout.

2017 is het jaar dat het Bels Lijntje  150 jaar bestaat en is men begonnen met het verbreden van dit fietspad. Momenteel is het stuk tussen Tilburg en Riel opengebroken.

We steken het bels lijntje over en blijven de leye volgen,

Voor ons zien we rijksweg A58 die in 1971 werd opengesteld (145 jaar na de eerste verharde weg tussen Breda en Tilburg). Het pad buigt naar links en we lopen recht op de waterzuivering af. Na het hek komen we op een verharde weg die tussen de weilanden door naar Riel loopt. Hier heb je links zicht op de oude molen van Riel, zonder wieken.

De molen in Riel is al heel oud. Op 27 maart 1651 stichtte Adam Wijts, de korenmolen te Riel. Deze standerdmolen brandde in 1741 en in 1855 af, waarna de bestaande stenen molen werd gebouwd.

de molen werd in 1927 onttakeld.  In 1987 werd de molenromp voorzien van een namaakkap, waarna er tegen en in de molen in 2000 een woning werd gebouwd. De molen is nu in het bezit van John van Lieshout die er een kapperszaak in heeft gevestigd.

Aan de rechterkant ziet u de huisjes van campingboerderij “van ’t Zandeind” Op het einde van de weg gaan we rechtsaf richting Gilze en bij het kruisbeeld gaan we linksaf de goorweg in

Waar we aan de linkerkant ons volgende geheim tegenkomen

Een prachtige locatie om lekker uit te rusten midden in de brabantse natuur. John en Carolien Adriaansen zorgen ervoor dat u een zorgeloos verblijf heeft. En als de gasten ’s nachts de eieren opgebakken hebben gaan ze ’s morgens gewoon weer verse halen. De boerensuite kunt u herkennen aan het Goolse geheimen bordje aan de muur.

Aan de linkerkant ziet u de spaansehoek, als u dorst heeft kunt u echter beter even doorlopen en aan de rechterkant bij manege ’t zandeind aankloppen voor een versnapering

Manege ’t zandeind.
Deze  4 sterren manege wordt gerund door Huib van der Weide hij brengt de ruiters de liefde voor de paarden bij en met een team van ervaren instructeurs is het een belangrijke trekpleister voor kinderen uit de wijde omgeving. Mijn dochters  hebben er jarenlang met veel plezier paardrijlessen gevolgd.

We gaan terug naar de spaansehoek, deze naam herinnert ons aan het beleg van Breda in 1624, in die tijd waren op deze plek de spanjaarden gelegerd.

We genieten van het uitzicht op de kerktoren en molen van Riel en komen aan bij de splitsing met de vijfhuizenbaan. Hier gaan we rechts richting Gilze tot we in de bocht bij nummer 16 een bordje ruiterpad zien. Hier gaan we in tot we op de weg tussen Riel en Alphen komen. Als we oversteken zien we links en rechts van ons wederom het Bels Lijntje. We steken over en gaan de looienhoek in. Deze naam herinnert ons aan de leerlooierijen die er in Riel waren.

Aan het einde van deze weg steken we schuin over naar het zandpad (net voor het bord RIEL). Deze zandpad leidt ons langs het Riels laag. Dit gebied is tussen 1992 en 2000 in delen aangekocht door het Brabants Landschap en teruggegeven aan de natuur. Het water in het zuidelijk deel werd opgestuwd waarop zich tal van vogelsoorten vestigden.

zoals zomertaling en slobeend. Ook werden blauwe kiekendief, grote en kleine zilverreiger waargenomen.

OP het einde van dit pad gaat u naar links om weer terug te lopen naar Riel. Einde van de weg op de harde weg naar Links waar u langs twee grote huzien komt. Op deze plaats stond vroeger het cafe van Joske de Boer: “de Vriendschap”. Rechtdoor lopen voorbij de notenboom en u bent weer in het centrum van Riel. Als u honger heeft gekregen van de wandeling kunt u naast de genoemde uitspanningen ook terecht bij Cafetaria het Luikske, een klein stukje naar rechts richting Gilze. Het Luikske wordt gerund door het gezellige stel José en Stephan van Buijtenen

Niek Schenning

Wandelroute 2
Download .GPX bestand
Om het .GPX-bestand te bekijken op uw iPhone, downloadt u de GPX-viewer app: Download de app >>

Download .PDF bestand

Wandeling II Start bij Klooster Nieuwkerk 11,4 km…

We komen langs 8 bekende en 3 nieuwe Goolse Geheimen.

Klooster Nieuwkerk
We starten bij het klooster op Nieuwkerk. Dat is tegenwoordig een prachtige plek om koffie te drinken, te lunchen of te feesten. Op een oude foto is te zien dat de statige bomen die er nu staan nog aangeplant moesten worden. Het klooster met kapel is op verzoek van de baron “de meester van Betzenbroek” gebouwd op voorwaarde dat de pachters van Nieuwkerk minstens eenmaal per week op zondag de mis mochten bijwonen. Op 1 juni 1913 is het klooster ingewijd en werd dit het thuis voor priesters in opleiding. Na diverse religieuze bestemmingen hebben Frans en Anke Naalden dit prachtige complex gekocht en er de huidige horecabestemming aan gegeven.

Ooijevaarsnest
We lopen vanuit het klooster naar links de brede zandweg op en vervolgens de eerste weg links (zie kaartje). U loopt 3,5 km door de prachtige bossen van de Ooijevaarsnest. Voordat u de brede zandweg weer oversteekt loopt u ca 50 meter naar rechts om de prachtige oude schuur met rieten dak te bekijken. Bovenop het dak ziet u de oude ooievaar staan! U gaat weer 50 meter terug en vervolgt uw wandeling langs het riviertje de Leij.

Rielse Kaaien
We lopen een stukje verder en steken de Leij over via het prachtig aangelegde vlonderpad. Hier hebben we een prachtig uitzicht op het Riels laag. Vervolgens vinden we een aantal echte Rielse kaaien. Deze keien zijn afgezet op de beddingen van een oude rivier die hier vroeger liep. Tot de dag van vandaag komt er met enige regelmaat zo’n grote kei naar boven (bijv. met ploegen). Vroeger werd gezegd dat de boeren dachten dat de “kaaien” op hun akkers groeiden. Vandaar de naam Kaaiengat met carnaval.

Mariagrotje
Een stukje verder komen we bij “Het Riels Hoefke”. Links in het bos ziet u een Mariagrotje. Het is rond 1920 in opdracht van de Tilburgse textielbaron Van Doren opgetrokken uit ruw gemetselde en deels gestapelde stenen en keien.

Grafheuvels
We steken de Leij bij de witte brug weer over en lopen de Regte hei op waar we al snel een zestal grafheuvels uit de vroege en midden bronstijd (1700 tot 1000 voor Christus) zien liggen. Vroeger ging ik hier met mijn vrienden over de heuveltjes crossen niet wetende wat de historie was.
Na de restauratie in 1980 werd er een informatiepaal geplaatst en beseften we pas dat we over prehistorische graven gefietst hadden. In 1935 zijn er opgravingen gedaan waarbij grafgiften gevonden zijn zoals strijdbijlen, polsbeschermers, stenen dolken, knopen en kralen. We staan dus bij het oudste Goolse geheim.

Regte Heide
We wandelen verder over de Regte Heide. De naam vindt zijn oorsprong in “Heide van het recht”. In het verleden zijn hier misdadigers door de galg aan hun einde gekomen.

Vogelkijkhut
Ons pad volgend komen we bij de vogelkijkhut Tapsmoer. Deze is, onder auspiciën van Brabants Landschap, gebouwd door leerlingen van de ‘bodemgroep’ van het ROC.

De hut biedt een prachtig uitzicht over de uitgestrekte vlakte van het Riels Laag. Vanaf hier kunt u veel verschillende vogels bespieden.

7e grafheuvel
Op een steenworpafstand van deze hut ligt de 7e grafheuvel, voor velen onbekend maar ook hier geeft een informatiezuil uitleg over deze prehistorische plek.

Uitkijktoren 
We passeren een wat vreemde heuvel op de kruising van 2 paden. Deze zet me aan het denken, een 8e grafheuvel? Volgens mijn neef stond er vroeger een houten uitkijktoren op en was het een van vele plekken waar vliegtuigspotters in de oorlog vijandelijke vliegtuigen bespiedden en de vluchtgegevens noteerden? Wie het weet, mag het zeggen.

Oude trimbaan
Het volgende deel van de wandeling gaat een stukje over de oude trimbaan (1972), nog een nieuw “Gools Geheim” . In mijn jeugd gingen we hier vaak naartoe om te trimmen. Verstopt in de gemeentebossen zijn her en der nog restanten van de trimbaan te vinden. Het parcours van de trimbaan volgde soms de kleinere paadjes die de bospercelen doorkruisen. Moeilijk terug te vinden dus, misschien maak ik daar nog eens een aparte wandeling van.

“Halve Maan”
We komen weer in de buurt van onze startpunt maar eerst passeren we nog de “Halve Maan”. Een werkelijk prachtig ven in de vorm van een halve maan.

Loop ook eens tot de rand van het ven en geniet van het uitzicht.

Veel wandelplezier,
Niek Schenning

Wandelroute 1
Download .GPX bestand
Om het .GPX-bestand te bekijken op uw iPhone, downloadt u de GPX-viewer app: Download de app >>

Download .PDF bestand

We starten bij de kerk Sint Jan. Parkeren kan gemakkelijk achter het verpleeghuis (Bergstraat 6)…

Kerk Sint Jan
We starten bij de kerk Sint Jan. Parkeren kan gemakkelijk achter het verpleeghuis (Bergstraat 6). De kerk is een neogotische kerk die werd ontworpen door Jos Cuypers en gebouwd werd van 1896-1897.  Als je van de kerk Sint Jan richting de Tramdijk loopt, ga dan meteen over het bruggetje naar rechts en daarna meteen links het zandpad op. Dan kom je na ongeveer 500 meter aan je linkerhand twee betonnen palen van ongeveer 1.80m hoog tegen. Dat is de ingang van het oude zwembad. Als je er tussendoor het bos inloopt, zie je na een tiental meter de restanten van het oude zwembad. Nu zijn alleen de oude afgeronde randen van het bad nog te zien, ingegraven autobanden die waarschijnlijk onder de springplank voor de vereiste veerkracht zorgden en enkele andere resten van dit stuk vergane glorie. Er is niet veel meer van over, maar met een beetje fantasie en onderstaande zwart-witfoto (alleen jongens) in gedachte kun je je gemakkelijk voorstellen hoe het er vroeger uitgezien heeft.

Het oude zwembad
Het zwembad is in opdracht van Eduard van Puijenbroek aangelegd in 1933. De kosten bedroegen fl.7.022,46. De opening was op 10 juli 1933 en de toegangsprijs was 5 cent voor kinderen tot 13 jaar en 10 cent voor alles daarboven. Jongens en meisjes mochten niet tegelijk zwemmen!

Voetbalveld VOAB
Als je je weg vervolgt richting Gorp en Roovert, zie je meteen achter het oude zwembad een weiland liggen. Daar heeft voetbalvereniging VOAB van 1942 tot 1958 haar thuis gehad.

Schuilkelder
De bunker achter het voetbalveld, herkenbaar aan de schoorsteen die uit het heuveltje omhoog komt, stamt uit de eerste wereldoorlog en is door VOAB als kleedkamer gebruikt. Tegenwoordig is de ingang dichtgestort om vandalisme te voorkomen.

Bankven
De route volgend komt u langs het Bankven. Het Bankven is één van onze mooiste Goolse geheimen. In elk jaargetijde kan ik genieten van haar schoonheid. Het Bankven komt al op hele oude stafkaarten voor maar waaraan ze haar naam ontleent doen verschillende verhalen de rond. Eén ervan is dat de schepenen er recht gesproken zouden hebben. Een andere verklaring meldt dat er een leembank op die plaats zou zijn geweest. Wie het weet, mag het zeggen. Het Bankven is al jaren in gebruik als schaatsbaan en wordt in die zin beheerd door de Goirlesche Ijsclub ’t Bankven, opgericht op 1 januari 1919.

Breehees
Als je de route vervolgt, kom je nog het zesde en laatste Goolse geheim van deze wandeling tegen: de campingboerderij “Breehees” waar het altijd goed toeven is met de grappen van Meneer de Boer en zijn gastvrije dochter Caroline. Rust even lekker uit en vervolg je wandeling met het laatste stuk langs riviertje de Leij dat door prachtig weidegebied terugvoert naar het startpunt.

Niek Schenning

RIELS HOEFKE | 14KM

Een schitterende route, welke u kunt starten bij de den Overkant. Een route met mooie vergezichten op de Regte Hei, afgewisseld me t de beslotenheid van schitterend bosgebied. Voor velen (ook Goirle -en Rielenaren) een aaneensluiting van verrassingen. Loopt u deze route tijdens het ochtendgloren of tegen zonsondergang, dan is een ontmoeting met een of meerdere reeën zeker niet uitgesloten.

BEEKSE BERGEN | 11KM

U start deze route vanuit de Tilburgse weg, waar u ook de nodige horeca vind om na de wandeling nog even heerlijk na te genieten (kijkt u maar eens naar de lijst met onze sponsoren)

Een route die de Beekse Bergen aandoet. Niet langs de hoofdingang, maar u kunt bij deze route bijna oog in oog staan met de Vietnamese Sika-herten en het pater David hert in het safaripark. Een route die u laat kennismaken met de schoonheid van de bossen van Gorp.

DE LEIJ | 11,5KM

Start en finish bij Breehees. Deze route behoeft weinig toelichting, want de naam zegt het al. U loopt niet langs een rivier waar u scheepvaart tegenkomt, maar u hebt wel de kans op ontmoetingen met ijsvogels, reeën en allerlei ander gevogelte. Geniet van het vogelgezang en verwonder u over de kracht van dit sterk meanderende riviertje.

RECREATIEVE POORT | 17KM

U begrijpt, deze route start bij de Roovertsche Leij en is tevens de langste, welke we u hier tonen. Een route die u brengt tot de grens met Esbeek (landgoed de Utrecht) en die u voert langs de welbekende fusillade plaats, de Roovertsche kapel, over de Roovertsche heide en langs de grens met België (hier gevormd door de Leij). Een absolute TOP-wandeling, welke u zeker een keer gelopen moet hebben.

RIEL & HEI | 11KM

Route met start bij de Commanderie. Een route die de omgeving van Riel combineert met een wandeling langs het Riels laag en over de Regte Hei. Hoogtepunten: vergezichten, Leijdal en natuurlijk zult u hier ook weer onze geliefde reeën tegen kunnen komen.